Moteči klici in ostali dogodki

Moteči klici in ostali dogodki
Uporabniška raven 2
Značka +3
Se ti je že zgodilo, da te je sredi noči prebudil neželeni klic, po možnosti iz neznane številke? Se je to zgodilo večkrat, ali se celo ponavlja? Situacija je lahko zelo stresna in neprijetna. Tukaj bomo s tabo delili nekaj nasvetov, kako v takšnem primeru postopati.

Opomba: postopki veljajo tako za klice kot prejeta SMS sporočila.


Kaj storiti v primeru nadlegovanja in kako ga ustaviti?
Najenostavneje je, da v telefonu, če le to omogoča, blokiraš številko iz katere prihajajo moteči klici.
Nadlegovanje lahko tudi prijaviš operaterju, pri katerem imaš sklenjeno naročniško oziroma predplačniško razmerje. Naši uporabniki prijavo pošljejo v pisni obliki na naslov A1 Slovenija d.d., Šmartinska 134 b, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti na naslov fraud@A1.siali prijave@A1.si.

Podatki, ki jih naj vsebuje prijava:
  • osebni podatki prijavitelja dogodka (ime, priimek, naslov in davčno številko oz. PUK številko za predplačniške uporabnike),
  • mobilno ali fiksno številko,
  • opis dogajanja,
  • časovno opredelitev vseh motečih dogodkov (najmanj 5).

Kako ukrepamo?
Po prejetem zahtevku oddelek za preprečevanje zlorab preveri telefonsko številko klicatelja ter ga opozori, da z nadlegovanjem preneha. To lahko storimo v primeru, ko je klicatelj uporabnik A1.

Če številka klicatelja pripada drugemu operaterju, zahtevek posredujemo njim. Klicatelj je iz strani operaterja, v večini primerov opozorjen, da s tem nemudoma preneha.

Če se kljub opozorilu operaterja nadlegovanje ne neha, lahko klicatelja ponovno opozorimo nad početjem. Še bolje je, da se primer prijavi na policijo.

Prijavo na policijo svetujemo tudi, ko gre za resne grožnje.

Pomembno: neodgovorjen klic se v sistemu ne beleži, preverimo lahko le sprejete klice. Klica ali sporočila ne vračaj, saj se to smatra za obojestransko komunikacijo.


Moteči klici, ki prihajajo iz tujine
Operater na mednarodni ravni ne more ukrepati, zato si lahko pomagaš z naslednjim korakom – kot smo navedli že zgoraj, je najlažji način, da blokiraš številko v svojem telefonskem aparatu.

Dodatna previdnost pri vračanju klicev na neznane mednarodne številke je toplo priporočljiva. Če po zvonjenju zaslišiš avtomatski odzivnik ali pa nastane tišina, klic prekini. Svetujemo, da klice ignoriraš in jih ne vračaš.


Kako blokiram številko na svojem telefonu?

Uporabniki telefonov z IOS operacijskim sistemom: številko lahko blokirate, če pritisnete na ikono i ob telefonski številki – podrsate navzdol po zaslonu – izberete Block this Caller.
Informacije s slikovnim prikazom najdete na Apple uradni spletni strani: https://apple.co/1bPBADv.

Uporabniki operacijskega sistema ANDROID:
Samsung: Telefon – več možnosti (tri pike) – Nastavitve – Blokiraj številke – Vpišeš telefonsko številko, ki jo želiš blokirati in nato na ikono + (dodaj).
Postopek je s slikovnim prikazom na voljo tukaj: https://bit.ly/2FWPEN5.
Huawei: Telefon – Več možnosti (tri pikice) – Blokirano ali Telefon – ikona i – Več (tri pikice) – Dodaj na seznam nezaželenih.


Skrita številka
Primer prijavi na elektronski naslov fraud@A1.siali prijave@A1.si. Poudarjamo, da identitete klicatelja ne moremo razkriti, prav tako ne moremo blokirati klicev. Klicatelja se opozori, da s početjem preneha.


Nepričakovani stroški
Sprejet klic na območju Slovenije, je brezplačen, čeprav odzivanje na klice iz tujih številk, odsvetujemo.
Vrnjen klic na mednarodno številko se bo obračunal v skladu z veljavnim cenikom, ki ga najdeš tukaj: https://www.a1.si/tujina.


Nadležna SMS sporočila za včlanitev v SMS klube
Zelo hitro smo lahko tarče različnih ponudnikov, ki nam vsiljujejo reklamna sporočila, ali nas celo vabijo, da se naročimo na njihove storitve. Če prepoznaš možnost za nastanek dodatnih stroškov, pošlji dopis z naročniškimi podatki na info@A1.si, da lahko pravočasno ukrepamo.

Odgovori 3

Uporabniška raven 3
Odličen članek, bo prišel prav 🙂

Pozdravljeni,

zadnje par dni prejemam klice iz teh številk:

030489737

030489720

030489731

030489721

030489722

Ima kdo kaj več info glede tega?

 

Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.

 

Uporabniška raven 3
Značka +3

@AlenUdovc Upamo, da je ta uganka do sedaj že rešena. Številke žal niso objavljene, da bi lahko preverili in posredovali podatek o klicatelju. Tega podatka se ne bo dalo dobilti. Glede na zaporednost številk sumimo, da gre za kakšno podjetje. Kakšne so možnosti, če so klici vztrajni in moteči, je v članku zgoraj.

Odgovor