Zelo zanimiv

Kaj je mobilna dostopna točka ali ''hotspot'' in kako jo nastaviš?


Uporabniška raven 1
Značka +3

Mobilna dostopna točka ali ''hotspot'' omogoča različnim napravam dostop do mobilnega interneta.

Zakaj je dobro, da jo poznaš?

Doma, na delu ali v šoli imaš običajno na voljo fiksni internet. Tvoj računalnik je na internet povezan s kablom ali pa je tam na voljo Wi-Fi omrežje, na katerega povežeš svoj računalnik, tablico in druge naprave.

Drugje pa takšne povezave pogosto ni. Interneta na prenosnem računalniku ali tablici zato ne moreš uporabljati. Če imaš s seboj svoj pametni mobilni telefon, je v tem primeru rešitev mobilna dostopna točka oz. ''hotspot''.

Prenosni računalnik, tablica, drug mobilni telefon … bodo z njo lahko uporabljali kar mobilno internetno povezavo iz tvojega telefona.

 

Napisali smo, da lahko mobilno dostopno točko vklopiš na pametnem telefonu. Enako običajno velja za tablice, na katerih lahko uporabljaš mobilni internet. Nekatere te možnosti nimajo in na njih lahko uporabljaš le Wi-Fi povezavo, nekatere pa imajo vstavljeno kartico SIM z mobilno številko, s katero mobilni internet lahko uporabljaš. Na teh običajno lahko vklopiš mobilno dostopno točko in omogočiš mobilno internetno povezavo drugim napravam.

Spodaj najdeš podrobna navodila za vklop mobilne dostopne točke na iPhonu, iPadu in napravah z OS Android. :point_down:

 

Naprave Apple (iPhone ali iPad)

 

:one:  Kako vklopiš mobilno dostopno točko ali ''hotspot''?

 • V meniju izbereš Settings > Cellular > Personal Hotspot ali Settings > Personal Hotspot (meni je odvisen od verzije iOS na napravi).
 • Drsni gumb »Allow others to join« podrsaš v desno.

 

:two:  Kako se povežeš na mobilno dostopno točko prek Wi-Fi?

 

Na ''hotspot« se lahko povežeš prek Wi-Fi. Število povezanih naprav je odvisno od modela naprave, na kateri dostopno točko vklopiš.

Na iPhonu ali iPadu, ki bo oddajal mobilno dostopno točko oz. ''hotspot'', v meniju izbereš Settings > Cellular > Personal Hotspot ali Settings > Personal Hotspot (odvisno od verzije iOS) in vključiš mobilno dostopno točko. Nato nastaviš Wi-Fi geslo, ki ga lahko poljubno določiš, ter ime svojega iPhona/iPada.

 

Na napravi, ki jo želiš povezati na mobilno dostopno točko ali ''hotspot'', poiščeš Wi-Fi omrežje, ki ga oddaja tvoj iPhone ali iPad. Običajno je telefonu določeno kar ime ‘’iPhone''. Povežeš se na Wi-Fi omrežje in vtipkaš geslo, ki je bilo prej določeno na iPhonu ali iPadu.

 

:three:  Kako nastaviš ali spremeniš Wi-Fi geslo?

 

Za uporabo mobilne dostopne točke je potrebno nastaviti Wi-Fi geslo. Sprememba Wi-Fi gesla je možna v meniju Settings > Cellular > Personal Hotspot ali Settings > Personal Hotspot (odvisno od verzije iOS) s pritiskom na ''Wi-Fi Password''.

 

Izberi si Wi-Fi geslo, ki je dolgo vsaj 8 znakov. Znaki lahko vsebujejo:

 • Vse majhne ali velike črke angleške abecede,
 • Številke od 0 do 9,
 • Nekatera ločila.

 * Ob spremembi Wi-Fi gesla bodo že povezane naprave izgubile povezavo z mobilno dostopno točko.

 

 

:four:  Kako izklopiš mobilno dostopno točko ali ''hotspot''?

Povezavo prekineš tako, da izklopiš mobilno dostopno točko ali ''hotspot''. To storiš tako, da v meniju izbereš Settings > Cellular > Personal Hotspot ali Settings > Personal Hotspot (odvisno od verzije iOS) in podrsaš gumb ''Allow others to join'' v levo.

 

Naprave Android

 

:one:  Kako vklopiš mobilno dostopno točko ali »hotspot«?

 

 • V meniju izbereš aplikacijo ''Nastavitve''.
 • V njej izbereš možnost ''Povezave''.
 • Nato poiščeš možnost ''Mobilna dostopna točka in privezovanje''.
 • Izbereš ''Mobilna dostopna točka''.
 • V meniju mobilna dostopna točka izbereš možnost ''Vključeno''.

 

:two:  Kako se povežeš na ''hotspot'' prek Wi-Fi?

Na ''hotspot'' se lahko povežeš prek Wi-Fi. Število naprav, ki se lahko povežejo na ''hotspot'' je odvisno od modela naprave, na kateri mobilno dostopno točko vklopiš.

Na napravi, ki jo želiš povezati na mobilno dostopno točko oz. ''hotspot'', poiščeš Wi-Fi omrežje, ki ga oddaja tvoj mobilni telefon ali tablica. Povežeš se na Wi-Fi omrežje in vtipkaš geslo, ki je bilo prej določeno na mobilnem telefonu/tablici.

 

:three:  Kako nastaviš ali spremeniš Wi-Fi geslo?

V meniju ''mobilna dostopna točka'' lahko nastaviš Wi-Fi geslo, ki ga oddaja tvoj telefon ali tablica. To storiš s pritiskom na opcijo ''Geslo''. Odpre se okno, v katerega vneseš poljubno geslo (izbiro potrdiš s pritiskom na gumb''Shrani''.

Izberi si Wi-Fi geslo, ki je dolgo vsaj 8 znakov. Znaki lahko vsebujejo:

 • Vse majhne ali velike črke angleške abecede,
 • Številke od 0 do 9
 • Nekatera ločila.

 

:four:  Kako izklopiš mobilno dostopno točko ali ''hotspot''?

Za izklop mobilne dostopne točke v meniju ''mobilna dostopna točka'' izbereš možnost ''Izklopljeno''.

 

 

Želimo ti prijetno uporabo ''vroče točke''. :fire::sunglasses:


Odgovori

Še ni odgovorov

Odgovor