Lažne nagradne igre


Uporabniška raven 4
Značka +3
Na spletu ali prek SMS sporočil se pogosto pojavljajo lažne nagradne igre, ki zlorabljajo imena podjetij in kot nagrado obljubljajo večje nagrade, na primer dražje mobilne telefone in vinjete.

  • Lažne nagradne igre na spletu: navadno uporabnik med brskanjem po spletu prejme sporočilo, podobno spodnjemu na sliki. V naslednjem koraku nato spletna stran prosi za vnos podatkov plačilne ali kreditne kartice in v primeru vnosa podatkov, lahko pride do bremenitve računa in velikih stroškov.
Kaj narediti? Vsekakor svetujemo, da tako spletno stran nemudoma zaprete in obvestite svojega operaterja.
Kako sploh lahko veste, da je to lažna nagradna igra? Opozorilnih znakov je navadno več, najbolj očiten pa je zagotovo naslov spletne strani, ki se izpiše ob prejemu obvestila. Prav tako je lahko opozorilni znak nepravilna ali neprimerna uporaba jezika.
Če je nagradna igra resnična, se lahko prepričate na spletni strani »organizatorja« nagradne igre, v spodnjem primeru je to A1 Slovenija, saj če bi bila nagradna igra prava, bi bili na spletni strani A1.si objavljeni splošni pogoji sodelovanja. Če nagradna igra poteka na Facebooku, so splošni pogoje navadno objavljeni tam.
Kaj lahko naredite sami? Naši uporabniki imajo na voljo storitev A1 Protekt, ki zaznane grožnje blokira, preden napadejo pametni telefon. A1.si/a1protekt  • Lažne nagradne igre prek SMS/MMS sporočil: Uporabnik prejme prek SMS/MMS sporočila poziv, naj se odzove na sporočilo in s tem sodeluje v nagradni igri ali posebni ponudbi. Velja isto opozorilo, kot zgoraj: bodite previdni in ne odgovarjajte na nepoznane številke, zlasti tiste iz tujine, niti naj ne vračajte klicev ali odgovarjajte na sporočila. O zaznanih oblikah poskusov zlorab tudi obvešča nacionalni odzivni center SI-CERT. Tovrstna sporočila sicer operaterji navadno prestrežejo, še preden pridejo do uporabnikov, a tisti, ki se želijo okoristiti, pogosto najdejo nove načine, kako priti do končnih uporabnikov.


Odgovori 1

Uporabniška raven 4
Značka +3
Opozarjamo na novo lažno nagradno igro!

Od uporabnikov za prejem darila zahteva e-naslov in podatke kreditne kartice. Prosimo vas, da v nagradni igri ne sodelujete in ne vpisujete svojih osebnih podatkov, saj s tem lahko nastanejo stroški.

Kako hitro opaziti, da gre za lažno nagradno igro?
❌ usmerjeni ste na tujo spletno stran
❌ na naši spletni strani www.A1.si ni nobene informacije o tej nagradni igri

Bodite pazljivi pri spletnih nagradnih igrah!

Odgovor