Zelo zanimiv

Kako preprečiti nepričakovane stroške v gostovanju


Uporabniška raven 4
Značka +3

Z uvedbo novih pogojev v EU/EEA gostovanju, se vedno več uporabnikov odloča za uporabo mobilnih storitev v tujini. Večina paketov vključuje velike količine podatkov za gostovanje v tujini, kar pri uporabnikih pogosto povzroči manjšo previdnost. Zato svetujemo, da pred odhodom v tujino poskrbite, da ste seznanjeni z vsemi pogoji in morebitnimi pastmi, ki jih prinaša gostovanje.

:point_right_tone1:Najlažji način za preprečitev nepotrebnih stroškov je ročni izklop prenosa podatkov v gostovanju na mobilnem telefonu.

 

Pozor ❗️  Zaradi uvedbe LTE omrežja in njegovega načina delovanja, pa kljub izklopu prenosa v gostovanju pogosto prihaja do nepričakovanih stroškov. Pri prijavi telefona v LTE omrežje lahko telefon samodejno prenese manjšo količino podatkov, tudi v primeru, ko je v nastavitvah telefona urejena blokada prenosa podatkov. Ta prenos se odšteje od zakupljene količine in zaračuna v skladu s cenikom izbranega paketa. Če uporabnik prenosa podatkov v tujini nima zakupljenega v svojem paketu, pa se prenos obračuna po rednem obračunskem intervalu. Ti stroški v državah EU/EEA niso visoki, pri gostovanju izven EU/EAA pa lahko dosežejo visoke zneske, za katere operaterji nismo odgovorni.

Zato svetujemo, da uporabniki, ki v gostovanju prenosa podatkov ne želite uporabljati, poleg blokade prenosa v gostovanju, poskrbite tudi za spremembo izbranega omrežja iz LTE na 3G. Samo tako lahko zagotovite, da vaš telefon podatkov ne bo prenašal in preprečite nastanek neželenih stroškov. Za sistemsko blokado lahko poskrbite tudi s klicem na 040 40 40 40, a takšne blokade ne svetujemo, saj v celoti blokira uporabo prenosa podatkov.

Za nastavitve najlaže poskrbite na svojem mobilnem telefonu
Izbira blokade prenosa med gostovanjem:
iOS: Settings > Mobile Data Options > Data Roaming > OFF
Android: Nastavitve > Povezave > Mobilno omrežje > Podatkovno gostovanje > Vklop/izklop*


Izbira omrežja:
iOS: Settings > Mobile Data > Mobile data options > Voice & Data > 3G
Android: Nastavitve > Povezave > Mobilno omrežje > Prednostno omrežje > 2G/3G*
Nastavitve telefonov različnih blagovnih znamk, ki uporabljajo operacijski sistem Android, se lahko razlikujejo. Za pomoč pri nastavitvah nas pokličite na 040 40 40 40.


Odgovori 11

Uporabniška raven 1
Pozdravljeni,

menim da bi A1 mogel prevzeti stroške ali ponuditi rešitev, če res ne želim uporabljati prenos podatkov v tujini.
Ker se je zadeva začela od uvedbe Opcije 1GB za 5€ bi mogli tudi starim paketom omogočiti enake pogoje ali omogočiti bolj enostaven način blokade prenosa podatkov v tujini kot je sms ali A1 aplikacija.
Uporabniška raven 4
Značka +2
Pošteno bi tudi bilo, da bi imeli vsi primerne plače pa jih žal nimamo. In tu je popolnoma enako.
Vsak naročniški paket ima svoje pogoje in količine za komunikacijo in prenos podatkov v Slo in izven Slo. In nekako je logično, da na stare pakete ne bodo dodali opcije 1 GB za 5 eur v tretjih državah.
Glede tega, da bi oni morali kriti morebitne stroške ob vzpostavitvi prenosa podatkov (po nesreči seveda) pa ti ne bo naredil noben operater. Sam upravljaš s telefonom in imaš nadzor nad njim. Mislim da pred mejo ni težko v nastavitvah izklopiti prenosa podatkov in izklopiti povezovanje v LTE omrežje.

Lp
Uporabniška raven 1
Gre se da telefon ali operater naredi napako uporabnik pa plačuje. Če sem jaz izklopil podatke in tudi podatke v tujini je napaka operaterja ali proizvajalca. Trdim da se bo našel kakšen strokovnjak in bo dokazal ˝da ne pomeni ne˝.
LTE omrežje deluje že nekaj let in se to ni dogajalo. Na ta način pogojujete uporabo LTE omrežja.
Omenil bi da niso vsi strokovnjaki oziroma da je nekaj uporabnikov katerim je nastavitev načina omrežja kompliciran postopek.

Lp
Uporabniška raven 4
Značka +2
Sem šel zdaj gledat v mobilno aplikacijo Moj A1 in opcije za blokado prenosa podatkov v tujini res ni, je pa možno vklopit to opcijo, če greš preko računalnika na http://moj.a1.si pod nastavitve in tam klikneš na blokade.
Sicer kako to deluje v praksi ne vem, ampak predvidevam da mora potem to blokirati v celoti, ko nisi v domačem omrežju.
Uporabniška raven 1
Vi ste gledali na internetu strani A1 ne na aplikaciji moj A1 katera je instalirana na telefonu. Tudi, če bi se dalo to ni rešitev. Težava je da se zaračunava storetev katero uporabnik ne ve da uporablja. Problem je sprememba pravil in ne funkcioniranje izklopa prenosa podatkov.
Lp
Meni kot uporabniku se zdi pa izredno pošteno že to, da v tem primeru A1, kot operater - za takšno stvar - nameni čas in da nekdo dejansko spiše takšna opozorila / navodila.

Kot operaterju, ki omogoča in zaračuna neko storitev - jim je namreč v interesu - zaslužit. Pomeni lahko bi pustili vse uporabnike v nevednosti in pozneje preprosto zavračali reklamacije na astronomske zneske na računih.

Tako pa so na voljo navodila - kako v različnih telefonih (in OS-ih) izklopit mobilno gostovanje - dodatna pojasnila zakaj in kako - in še telefonska številka, kamor lahko pokličemo v primeru dodatnih vprašanj / želji po izklopu gostovanja - kaj več res mislim, da nimajo za nardit, že tole je TOP! 🙂
Uporabniška raven 1
Zanimivo kako sva "tolerantni" in še bi lahko bili hvaležni da se sploh pogovarjajo. Nobenega argumenta nisem dobil, če ne menite da je argument "pač tako je". Kot sem že omenil bo nekdo dokazal da "ne pomeni ne", ker bo zadeva verjetno šla na AKOS .

Kaj pomeni da je operaterju interes zaslužiti? Meni je to eneko kot bi nas v trgovini obvestili da moramo paziti da vam ne bi čigumi dodali v voziček, ker jim je interes zaslužiti, če se hočemo temu izogniti da ne gremo v velike centre.

Pri novih paketi je do 5 Mb brezplačno, verjetno zaradi tega, ker se 5€ bolj pozna kot 1€ ali 2€ in bi odziv bil drugačen.
Uporabniška raven 4
Značka +2
@Milan_ce
5 MB je res zastonj, ampak če greš malo bolj podrobno brat zadeve, je to prenos podatkov izven območja EU. Srbija, Švica, ZDA, Rusija...in v teh državah stane 1 MB (ne GB) 6 oziroma skoraj 10 eur. Torej kaj se potem bolj splača? Verjetno je 1 GB za 5 eur boljša izbira kot pa da se ti ta zakup ne aktivira in dobiš domov račun za 500+ eur. Tu gre A1 tistim, ki ste veliko izven območja EU zelo nasproti, ker je edini operater v Sloveniji, ki za zelo nizko ceno ponuja 1 GB oz 2 GB v kar 34 državah po svetu.
Glede izklopa prenosa podatkov pa sem že zgoraj omenil kako in kaj, so pa večinoma zelo prijazni tudi v poslovalnicah in kdor tega ne zna naredit, mu bodo z veseljem pomagali...
Uporabniška raven 1
Očitno me ne razumete, ker sem omenil da stari paketi niso dobili možnost 1Gb za 5€, dobili so "propustnost" oziroma porabo podatkov tudi pri izklopu prenosa podatkov in izklopa prenosa podatkov v gostovanju.

Tudi to ne drži da bi 500€ plačali, ker vsi imamo prednastavljen limit 60€.

Ne vem kaj ste misliži da na prodajnem mestu blokirajo, če hočemo uporabljati prenos podatkov v EU? Ko pridemo v novo državo moram izbrati omrežje, če nimamo samodejno in po novem izogibati se LTE omrežja, sreča pa v BiH ni še 4G omrežja, ker bi graja bila veča.

Očitno me ne razumete, ker sem omenil da stari paketi niso dobili možnost 1Gb za 5€, dobili so "propustnost" oziroma porabo podatkov tudi pri izklopu prenosa podatkov in izklopa prenosa podatkov v gostovanju.

Tudi to ne drži da bi 500€ plačali, ker vsi imamo prednastavljen limit 60€.

Ne vem kaj ste misliži da na prodajnem mestu blokirajo, če hočemo uporabljati prenos podatkov v EU? Ko pridemo v novo državo moram izbrati omrežje, če nimamo samodejno in po novem izogibati se LTE omrežja, sreča pa v BiH ni še 4G omrežja, ker bi graja bila veča.


G.Milan-ce # Bureaukracija vam bo vedno zagrenila zivljenje. Europska zakonodaja obljublja ne vem kaj vse. Da ne recem nebesa. Navedeno pa je ze Swisserland (potemtakem tudi Norveska, po novem UK itd), kot neeuropska drzava, hkrati pa zatrjujeo istovetnost in enakost z Europsko unijo (kot pak kdo to potrebuje, seveda ne mi <Otto-normal-Verbraucherji>, ki bomo vedno pa samo PLACALI. Tudi sam sem hotel omenit pohlepnost, to = neuvidevnost, neupostevanje, aroganco, neustrezljivost, nerazumevanje.. za potrosnikove potrebe, zamisli, hotenja, pricakovanja in tudi nevednost (ki ni ravno neznanje). ‘Politika‘ kot se imenuja ta dolocena ‘na najslabsem glasu’ cloveska dejavnost, se pokaze v grdo umazano slabi luci zelo zgodaj in brezobzirno tako na obcinski ravni kot tudi na drzavni in po svetu povsod. Tako se srecujemo z zapleti in razocaranji tudi pri prodajno-ekonomski politiki dolocenih podjetij, kompanij, firm, internet/telekom ponudnikov. (NEKAJ SE =SPREGLEDALO). Na zalost =to T0! Regards Oskar!
 

Tuji operaterji ki to počnejo (zaračunavanje “LTE handshake” povezave) so nateguni, mimogrede večina jih to ne počne, so zgolj posamezni problematični nazadnje ko sem preveril.

 

Če hočete narediti dobro za nas stranke prosim da nemudoma kaznujete tuje operaterje, ki to počnejo, ter z njimi prekinite roaming pogodbo! Kot alternativa, če nočete prekiniti v celoti, pa je nova roaming pogodba, kjer je LTE izklučen.

 

Ena rešitev bi tudi bila, da boljšo ceno izpogajate in bi ta LTE handshare stal minimalno. Mimogrede, Googlu je uspelo izpogajati roaming pogodbo z 200 državami na svetu po ceni 10€/GB ali manj.

 

Hvala.

Odgovor