Kako pravilno opraviti meritev hitrosti interneta?


Uporabniška raven 3
Značka +3

Meritev hitrosti lahko kadarkoli opraviš sam/a, pri tem pa je potrebno upoštevati nekaj korakov, da bo meritev pravilna.

Izpolnjeni morajo biti naslednji pogoji :point_down:

  • naprava oziroma računalnik, s katerim se izvaja meritev, mora biti z žično povezavo (UTP kabel) neposredno povezana na modem
  • v času trajanja merjenja na modemu ne sme biti drugih povezanih naprav (izključene morajo biti tudi brezžične naprave in TV sprejemniki) ali vzpostavljenih sej, razen merilne naprave ali računalnika, s katerim se izvaja meritev
  • v času merjenja morajo biti na modemu in računalniku izključene vse brezžične (WiFi ali Bluetooth) in VPN povezave
  • na napravi oziroma računalniku se v času merjenja ne sme izvajati nobena druga aplikacija ali storitev (vključno s požarnim zidom in antivirusnim programom)
  • predvajanje vseh pretočnih vsebin (npr. Youtube) in aplikacij, ki za svoje delovanje uporabljajo internet, je zaustavljeno
  • v brskalniku na računalniku je odprta samo stran za merjenje hitrosti

Meritve, opravljene prek tuje omrežne opreme (router, switch) niso pravilne in jih ne moremo upoštevati. 

Svetujemo, da meritev hitrosti opraviš s pomočjo orodja AKOS Test Net, ki je na voljo na povezavi https://www.akostest.net/.

Na povezavi http://bit.ly/2LcivzR lahko preveriš izmerjene hitrosti in pojasnila. 

Običajno razpoložljivo hitrost lahko preverjaš tako, da izvedeš pet meritev znotraj petih dni, ob različnih, med sabo vsaj eno uro oddaljenih časovnih intervalih in izven obdobja vršnih ur.

Minimalno hitrost preveriš tako, da izvedeš pet meritev znotraj petih dni, ob različnih, med sabo vsaj eno uro oddaljenih časovnih intervalih, ne glede na obdobje vršnih ur.

 

Za pomoč pri morebitnih težavah smo pripravili nekaj dodatnih pojasnil, ki so na voljo tukaj :point_right:http://bit.ly/2rIYQk8.

Če si ugotovil/a, da tvoja meritev hitrosti odstopa od običajne hitrosti, nam meritev, skupaj s podatki o lokaciji, posreduj na elektronski naslov tehnicna.podpora@A1.si.


Odgovori

Še ni odgovorov

Odgovor