Popolna svoboda gledanja vsebin


Uporabniška raven 3
Značka +3

 

Prihodnost je na zahtevo in je že tukaj

Včasih so ljudje ob petkih natančno prebrali Vikend ali Stop in si obkrožili, kaj bodo v prihodnjem tednu gledali, nato pa so vsak dan sproti preverjali, da ne bi česa zamudili. Če je šlo na tesno, so nastavili snemanje na videorekorderju. Danes se nam ta pristop zdi skoraj predpotopen, saj sta videorekorder in tiskani TV spored enako zastareli tehnologiji kot pisalni stroj, na poti v ropotarnico zgodovine pa je tudi koncept klasičnega linearnega televizijskega programa.

 

Novi koncepti

V časih peščice televizijskih kanalov, so ti z izborom sporeda ustvarjali družbene trende in gledalec se je moral potruditi z zgoraj omenjeno metodo, če je hotel najti tisto, kar ga je dejansko zanimalo. Televizija je z digitalno distribucijo nekoliko napredovala, saj imamo prek IPTV možnost elektronskega TV sporeda z iskanjem, omejenim ogledom nazaj in dostopom do spletnih videotek. A to je le manjša nadgradnja osnovnega koncepta, ki starejšim uporabnikom predstavlja udobno stopničko v prihodnost video in glasbenih vsebin na zahtevo, mladim pa je že povsem naravna. Spletne video storitve, kot so HBO GO, Voyo, Netflix, YouTube in tudi družabna omrežja z vse bolj dodelanimi in izpostavljenimi video vsebinami so primarni kanali novih generacij, bolj naravni in vplivni od klasičnega televizijskega sporeda.

 

 

Kjerkoli in kadarkoli

Televizor, desetletja glavno »okno v svet« povprečnega gospodinjstva, je sedaj zgolj eden od številnih zaslonov, ki lahko prikazujejo vsebine, od novic, do filmov, serij in prigod prijateljev. Vseeno je ključnega pomena, saj je večji in edini omogoča zares družabno gledanje športnih dogodkov in filmov, so pa mobilni telefoni, tablice in računalniki prav tako uporabni in za mnoge vrste vsebin, denimo kratke video posnetke in serije, mnogim celo bolj udobni. Pomembno je namreč, da si lahko ogledamo velike bitke Igre prestolov, najbolj smešne trenutke Velikih pokovcev, ali pa požiramo epizode najnovejše skandinavske kriminalke, ko to želimo, ne glede na to, ali smo še v postelji, na avtobusu, pri malici ali pa dejansko na kavču pred televizorjem.

 

Odnos gledalca do vsebin

Ni pa vse v udobju, spremenilo se je tudi razmerje med gledalci in vsebinami. Večinoma še zmeraj gledamo filme, serije in oddaje od začetka do konca, a s preprostim skakanjem po vsebini je postalo priljubljeno tudi iskanje najboljših odsekov in preskakovanje dolgočasnejših sekvenc. To še posebej velja za novice in poročila, saj denimo prek Voyo zlahka dostopamo do aktualnih 24ur in obsežnega arhiva. V zadnjem desetletju je tudi izjemno zrasla kakovost televizijske produkcije, predvsem dramskih serij. Gledalci se na to niso odzvali zgolj z bolj množičnim ogledom, temveč tudi z bolj poglobljenim. Najbolj priljubljene serije tako spremljajo še množice zapisov na družabnih omrežjih, blogih, video analize na YouTubu in diskusije v podkastih, ki razložijo ozadje, špekulirajo o nadaljnjem razvoju in za mnoge oboževalce obogatijo izkušnjo samega ogleda. HBO in Netflix sta tovrstne vsebine začela ustvarjati celo sama.

 

Od najstnikov do gospodinj

Zaton linearne televizije se ne bo zgodil čez noč, a nove generacije so že usvojile svoje kulturne modele dostopa do vsebin. Z dostopom do videotek na zahtevo jim je na voljo več vsebin, kot bi si jih lahko ogledali, vključno z odličnimi filmi in serijami, žajfnicami, športnimi dogodki, novicami in risankami. To ponuja nekaj za vsakogar, tudi za gledalce, ki nimajo posebnega tehničnega predznanja. Morda so mladi res bili prvi, ki so zagrabili te modele, a stereotip najstnikov, ki požirajo Stranger Things, bo kmalu nadomestila podoba gospodinje, ki je vedno na tekočem s turškimi žajfnicami, video na zahtevo pa osvajajo tudi druge generacije. Tudi otroci namreč niso prikrajšani za svojo zabavo, starši pa so lahko pomirjeni, saj videoteke (denimo Voyo in HBO GO) ponujajo kakovostne sinhronizirane risanke in možnost zaklepanja nasilnih vsebin, medtem ko prost dostop do YouTuba za otroke ni priporočljiv.

 

Prihodnost na zahtevo je tukaj že danes in čeprav domači ponudniki vsebin še ne omogočajo dostopa do vsega, je trend očiten.

 

Če si želiš ogledati vsebine na Voyo in HBO GO, preveri našo ponudbo. Ob izbire ene od spletnih videotek prejmeš tudi neomejen internet. Vse informacije o promociji pa najdeš tukaj.


Odgovori

Še ni odgovorov

Odgovor